Skip to main content

Neustálé navyšování cen má fatální následky.

Neustálé navyšování cen energií, zdražování potravin a vůbec všeho, na co si jen vzpomeneme. Přitom platy a důchody zůstávají stejné. Lidé se často ocitají ve finanční tísni a jsou nuceni krást.

Všeobecné zdražování má tvrdý dopad na finanční rozpočet domácnosti

Všeobecné zdražování má tvrdý dopad na finanční rozpočet každé české domácnosti. Lidé v nouzi však nechodí pro zásoby potravin a drogerie například do potravinových bank. Stále častěji se uchylují k drobným krádežím v obchodech. Nárůst takovýchto krádeží zaznamenávají policisté za uplynulý půlrok takřka ve všech krajích České republiky. Nejčastěji lidé odcizují základní potřeby, jako jsou potraviny a drogerie. Nejde přitom o velké krádeže. V průměru se hodnota odcizených věcí pohybuje kolem stokoruny.

Není tomu tak dávno, co byly obchody zavřené kvůli celosvětové pandemii COVID-19. V této době měla celá řada obchodů zavřeno nebo měla striktně omezený provoz, kvůli vládním nařízením. V tomto období kleslo množství drobných krádeží. Jejich počet se letošní rok (a to ještě není konec roku) dostal na období před covidem. Vyhledávaným cílem, se kterým mají zkušenost naši zaměstnanci UNISEC Security, je u lidí stále častěji jídlo a drogerie.

Naši strážníci se shodují, že krádeže průměrně nepřesahují hodnotu 200 korun. Vedle nedostatku peněz a potřeby zahnat hlad vede lidi ke krádeži také potřeba pořídit dárek pro blízké, třeba pro své dítě.

Je nutno dodat, že krádeže se dopouštějí i osoby zabezpečené, bez sociálních potíží. Ale to už se nejedná o potraviny, ale o komodity v oblasti elektroniky, sportu a dalšího průmyslového zboží. Od začátku roku se naši strážníci UNISEC Security, zabývali více než 400 krádežemi. Většinou šlo pouze o jídlo a drogerii. Tato skladba sortimentu zajímá osoby ve špatné finanční situaci nebo osoby bez domova.

S drobnými krádežemi se setkávají naši zaměstnanci ostrahy

I v Praze rostou případy drobných krádeží. Za letošní rok evidují naši zaměstnanci několik stovek případů, zatímco za minulý rok se číslo pohybovalo pod hranici sta případů. Nejčastěji se naši zaměstnanci UNISEC Security setkávají s drobnými krádežemi potravin a drogerie. Konkrétněji se jedná o  čokolády, maso, sýry i alkohol. U drogerie to bývají šampony, deodoranty, zubní kartáčky a věci, které lze snadno zpeněžit a skrýt do kapsy.

Zvýšenou ostrahu doporučujeme ve specializovaných obchodech

Ostraha UNISEC Security se také stále častěji potýká s krádežemi stavebního materiálu a nářadí. Následují oděvy a obuv. V tomto případě se nejčastější skupinou zlodějů stávají drogově závislí, kteří směňují ukradený sortiment. Navíc neustále přibývá osob bez domova, osob závislých na alkoholu a dalších návykových látkách. Například kvůli drogám mladík v Praze odcizil několik desítek kusů čokolád. Hlídce tvrdil, že je bývalým uživatelem drog a dluží peníze. Ani se nesnažil být při svém činu nenápadný. Jednoduše přišel, vzal krabici s lupem a odešel.

Posilte ostrahu svého obchodu

V této nelehké situaci doporučuje všem majitelům obchodů, zvýšit fyzickou ostrahu v obchodech. Obraťte se na náš tým UNISEC Security. Zajistíme vám ostrahu obchodu zkušenými zaměstnanci, moderním zabezpečovacím systémem i kamerovým systémem.

Potřebujete ostrahu Vaší prodejny?
Kontaktujte nás